Jornades Art/Ciència
Facultat de Belles Arts / Universitat de Barcelona
BR::AC Grup de Recerca Art/Ciència;
Laboratori del Caos/Departament d’Escultura
Aquestes jornades són la preparació del Festival COGNOS 2010 organitzat pel col•lectiu r-evolució. Tenen com a finalitat estimular un contacte entre artistes i científics i oferir als assistents la possibilitat de presentar propostes en el mencionat festival. La finalitat d’aquestes jornades és establir una relació art-ciència a partir de teories científiques que esdevenen metàfores culturals i que ens formulen preguntes que generen nous models de pensar i estructurar la realitat. El vincle comú dels científics que intervenen en aquestes jornades és que desenvolupen el seu treball amb sistemes no lineals de pensament mitjançant conceptes que actuen en interacció amb l’entorn: turbulències i formes fractals; sincronia i ordre paradoxal; combinacions numèriques i models ocults de l’imprevisible, implicant el coneixement dels mecanismes d’un llenguatge científic i artístic que tradueix la complexitat del món a pautes. L’interrelació entre les bases conceptuals i metodològiques de les últimes tendències de l’art contemporani i algunes teories científiques permeten un intercanvi entre disciplines i llenguatges que poden esdevenir un factor enriquidor per ambdós camps del coneixement.
Dijous 15 d’octubre 2009 12:00 – 14:00 Sala d’actes
Divendres 16 d’octubre 2009 18:00- 20:00 Sala d’actes
Dan Winter [EEUU]
Científic multidisciplinari, físic, psicofisiòleg i músic, ha treballat com a analista de sistemes per a IBM, en la indústria metal•lúrgica i en el laboratori espacial del MIT on ha desenvolupat els prototips d'equips de bioretroalimentació. Coneixem Dan Winter per la pel•lícula Pi, Fe en el Caos (1998) del director Darren Aronofsky. Tant el personatge principal Max Cohen, com la relació amb el jueu jasídic, Lenny Meyer, que li ensenya la matemàtica de la Torah són un fet real. Com element recurrent de la pel•lícula ens mostra que tot està composat amb els números i les espirals phi, aspectes bàsics dels treballs de Dan en els que centra els seus ensenyaments. Científic d’una amplia base acadèmica i cultural treballa amb un mètode basat en l’estructura acumulativa, modular i combinatòria destinada a desenvolupar-se en una multiciplitat de relacions i direccions que transcendeixen els conceptes científics de la física per interrelacionar-los amb altres camps de les ciències humanes i socials. El treball de Dan en els últims anys, s'ha centrat a demostrar, amb l'ajuda de la generació de gràfics amb infografia, la manera en que les ones musicals associades amb les emocions ‘sentics’ es tornen geometria pura.
Dijous 15 d’octubre 2009 18:00 – 20:00 Sala d’actes
Arturo Ponce de León / Ninón Fregoso Psicogeometria [Mèxic]
Arturo Ponce de León va néixer a la Ciutat de Mèxic. Té estudis en Enginyeria de Telecomunicacions i és Llicenciat en Psicología. Es especialista en Disseny de Bases de Dades. Fundador de Psicogeometria i del Centro d'Investigación en Geometría Sustentable y Arquitectura Biológica l'any 2000. Ninón Fregoso va néixer en Bloomingtown, EE. UU. Dedicada a la Psicoteràpia des de 1997 s'ha especialitzat en Psicologia Transpersonal, Teràpia Sistèmica i la seva recerca es centra en l'origen geomètric dels llenguatges. Des de 1995 es dedica a la interpretació de símbols i la seva relació amb l'hermenèutica i la semiologia de les formes. És fundadora del Centre d'Investigació de Geometria Sustentable i Arquitectura Biològica. Actualment resideix a la Ciutat de Mèxic i imparteix cursos en diferents països d’Amèrica i Europa. El treball d’aquets investigadors està circumscrit en l’àmbit de l’arquitectura i l’art ambiental, treballen amb espais d’interrel•lació i interferència; materials mutants, forces electromagnètiques, ones i vibració, camps, forces, canals , línies de recorregut i absorció de les energies. La seva conferència versarà en l'aplicació de la geometria en el nostre medi ambient, sobre tot en l’aplicació en Arquitectura Biològica i en els espais que habitem.
Divendres 16 d’octubre 2009 18:00 – 20:00 Sala d’actes
Marysol G.Sterling [Espanya]
Artista, investigadora de la llum i el so, creadora del programari per a l’anàlisi espectral de la veu humana BiosonicFFT, que treballa a partir de la física de la vibració. Iridòloga, especialista de l'I Ching, amb diversos llibres publicats a Espanya i als EUA. Professora d'Osteopatia Cranial, especialitzada en Somàtica des de 1987 i creadora de la primera escola d’aquesta disciplina en l’Estat Espanyol. Fundadora i Vicepresidenta de l'Asociación de Osteopatia Sacro Craneal des de 1999 i fundadora i Presidenta de Planet Art Network des de 1983. És també presidenta de la fundació SOLIRIS, des de 2009. El treball d’aquesta investigadora es centra en la relació dels sons i els colors, experimentant amb els sons harmònics i la difracció de la llum amb prismes, té una concepció de l’art com a forma de coneixement i usa models de simulació i representació de la realitat dins d’un context de la biotecnologia i el bioart.
Entrada gratuïta
Mes informació: www.r-evolucio.org
jueves, octubre 08, 2009
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario